Een Persoonlijk Verhaal

Niets is wat het lijkt ..

Hoi ik ben Saph. Ik sta ook wel bekend als die ene met die vogel. Iemand die totaal niet verlegen overkomt, altijd wel in is voor een vriendelijk praatje. Mensen denken altijd van alles als ze mij zien maar niet dat ik enorm last heb van faalangst. Iets meer dan 2 jaar loop ik nu bij Zorg-Los en doe ik daar dagbesteding waarin ik enorm veel over mezelf leer. Sinds 2 jaar weet ik dat ik bijvoorbeeld autisme heb naast mijn adhd en andere dingen die er verder niet toe doen maar waar je in dagelijks leven wel tegen aanloopt. Ik ben nu 38 en sinds mijn 18 loop ik al in de psychiatrie rond, ik kan wel zeggen dat ik echt een GGZ-veteraan ben maar of al die therapieën en groepsdingen mij echt wat hebben opgeleverd? Het heeft me gemaakt tot wie ik nu ben en mij natuurlijk inzichten gegeven. Maar de echte verandering kwam voor mij toen ik 2 jaar geleden van andere organisatie overging naar Zorg-Los waarin er gekeken werd wie ik nu eigenlijk ben. Ik doe daar paar dagen dagbesteding en ook kookavond en nu mee met de faalangsttraining. Waarin ik niet zoveel zin in had, want had al zoveel groepstherapieën gehad waar het ook over angsten ging etc. dus wat zou mij dit opleveren… daarbij zei mijn omgeving. Ja, maar faalangsttraining… ga weg joh. Dat heb jij helemaal niet nodig. Kijk hoe je overkomt. Vlotte babbel. Je weet de dingen altijd goed te zeggen dus waarom?
Waarom? Omdat ik de dingen nu echt wil aangaan, niet meer de stemmen wil horen van mijn verleden en mijn angsten wil omarmen want dat is enige manier om er mee om te gaan door het te laten zijn. Ook wil ik echt dingen op een andere manier kunnen bekijken wat niet altijd makkelijk is omdat ik heel star kan zijn in mijn denken, wat mooi is dat er een moment was tijdens de therapie waarin de één mij in heel veel woorden duidelijk wilde maken, om de dingen van andere kant te bekijken. Maar dat lukte niet want ik zag alleen de ene kant. Best om moedeloos van te worden na 20 minuten om mij ervan te overtuigen. Tot haar collega de thermoskan pakte om het verhaal beeldend te ondersteunen. Waarin zij liet zien dat je de thermoskan van verschillende kanten kan bekijken. Van elke hoek ziet hij er anders uit. De manier waarop ik de kan zie, hoeft niet de manier te zijn hoe de ander de kan ziet. Dit lijkt een heel suf iets maar voor mij echt heel belangrijk.

Want ‘niets is wat het lijkt’.

Ik heb heel veel nagedacht over de thermoskan. De thermoskan, vooral deze, zoals hij eruitziet verwacht je dat er altijd hete drank in zit maar hoeft niet zo te zijn want je kan je drank daarin ook koud houden.

Net zoals je mij ziet, denk je, dat ik zelfverzekerd ben maar ‘niets is wat het lijkt’.

Dit tot zover. Behalve dat Zorg-Los mij inzichten heeft gegeven heb ik ook nog meer mijn creativiteit ontwikkeld wat meer is dan alleen dingen doen ook leer ik veel van de processen die erbij komt kijken. Ik vond het 2 jaar geleden doodeng om over te stappen naar een andere organisatie maar wat ben ik blij dat ik dit heb gedaan en na 20 jaar mee te lopen als GGZ-veteraan voel ik me eindelijk op een plek veilig en wie ik kan zijn.

 

Liefs Saph (die ene met de vogel).