Een dagje mee met een ambulant begeleider

Een dag van de ambulant begeleider is altijd anders. Je gaat van huis naar huis, van gezin naar gezin. Bij iedere afspraak kan je samen een andere activiteit doen, dit verschilt soms enorm. Op het ene moment maak je samen een wandeling of speel je een spelletje met iemand, en op het andere moment heb je het samen over waarom iemand vastloopt. De activiteiten die je samen kan ondernemen zijn eindeloos. Dat is zo mooi aan het ambulant begeleiden, je bent altijd bezig om dingen samen te doen. En tijdens deze activiteiten ben je samen bezig om iemand verder te helpen.    Dit is voor ieder persoon natuurlijk verschillend, soms is het er enkel voor iemand zijn al genoeg, maar soms ga je samen de diepte in om het te hebben over een onderwerp waar iemand mee zit.

De reden dat iemand ambulante begeleiding ontvangt is erg uiteenlopend. Voor de een is het vergroten van zijn of haar sociaal netwerk een doel, maar voor iemand anders is het leren van sociale vaardigheden een doel. Ieder persoon heeft zijn eigen krachten en talenten, en ook zijn eigen ontwikkelingspunten. Je bent dus bij iedereen bezig met zijn of haar persoonlijke doelen.

Wat zo mooi is aan het ambulante vak, is dat je samen naar een doel toe werkt en dat je diegene stapsgewijs ziet groeien en ontplooien. Het gevoel dat je voor iemand iets kan betekenen, waar iemand de rest van zijn leven baat bij heeft, geeft voldoening. Naast dat je als begeleider door heel de provincie Utrecht reist en op allerlei mooie onbekende plekken komt, is het ook een heel dankbaar beroep.

Olaf